Wednesday, May 11, 2011

15 Laluan Paling Bahaya di Dunia.

Mesti kebanyakan daripada kita semua bencikan kesesakkan jalanraya bukan? Saya pasti ramai diantara anda semua akan menggunakan jalan alternatif untuk cepat mengelakkan perkara ini. Paku, angin lintang, runtuhan tanah, tertimbus dibawah ribut pasir, mungkin ini semua tidak terlintas difikiran anda bukan?

Sebenarnya di dunia, banyak jalan yang sangat sukar dan sangat BERBAHAYA telah dibina oleh manusia. Kerana apa? Why did the chicken cross the road… to get to the other side la..hehe

Entri kali ini membawa anda jauh meneroka jalan paling berbahaya di dunia. Hold on to your seats, it’s gonna be a bumpy ride!

1. Stelvio Pass Road, Italy

Stelvio Pass Road Italy 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

kawasan timur pergunungan Alps, Italy sungguh mengujakan. Jalan yang berliku zig-zag sepanjang 1.7 batu diatas paras laut ni mempunyai 48 selekoh yang amat sempit dan tajam. Ia kelihatan cantik dari jauh, tetapi bukannya senang merentasi pergunungan Alps dengan keadaan sebegini bukan?

2. Trollstigen, Norway

Trollstigen Norway 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Trollstigen bermaksud “Tangga Troll” (sejenis makhluk mitos yang terkenal di barat). Dengan selekoh yang amat sempit, hampir mustahil untuk melepasi kereta lain apabila bertembung dan bahaya terlangar dinding batu yang hanya beberapa inci dari jalan apabila anda mengalami vertigo. Mengapa memandu disini? Pelancong tertarik ke sini untuk meliha air terjun 1000 kaki disisi pergunungannya.


3. State road 319, China

State road 319 China 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Lebuh raya yang panjang dan selalu dilanda badai angin ini sepanjang 1900 batu. Apabila anda menggunakan lebuhraya ini, tiada apa yang perlu anda risaukan kecuali tanah runuh dan selekoh tajam yang boleh mencampakkan anda ke jurang sedalam beribu-ribu kaki dibawah. Selain itu, jalan ini selamat dilalui kerana selalu disinari cahaya lampu dan kelihatan seperti nyalaan api.


4. Col de Turini, France

Col de Turini France 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Terletak di selatan Perancis, laluan sepanjang 20km adalah sebahagian daripada laluan Monte Carlo Rally dengan 34 selekoh maut dan jalan curam yang panjang dimana kereta selalunya memecut pada kelajuan 100 batu sejam. Ia diisytiharkan sebagai ‘one of the greatest driving roads of the world’, tetapi tidak bagi mereka yang mengutamakan keselamatan


5. North Yungas Road, Bolivia

North Yungas Road Bolivia 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Laluan ini dikenali sebagai the “Road of Death.” Jalan ini merupakan jalan sehala yang sempit, jadi kenapa lori-lori tersebut masih melepasi satu sama lain? adakah pemandu mereka gila? Mungkin ini merupakan satu-satunya jalan yang ada di kawasan tersebut. Kawasan ini selalunya berkabus tebal dan hujan yang menyebabkan tanah runtuh.. ( dasyatnya tempat ni..fuh!)


6. Taroko Gorge Road, Taiwan (Chungheng)

Taroko Gorge Road Taiwan 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Terowong tanpa sistem pencahayaan ini bakal mengundang bencana bila-bila masa sahaja. Pelancong menyukai tempat ini kerana ia merentasi taman negara. Sekurang-kurangnya terowong ini dipagari dengan konkrit disisinya.


7. Los Caracoles Pass, Andes

Los Caracoles Pass Andes 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Laluan yang sangat terkenal merentasi pergunungan Andreas yang menghubungkan Chile dan Argentina. Jalan yang licin dan selekoh tajam tanpa penghadang menambahkan lagi gerun pemandu yang melewati jalan ini. Jalan ini diselaputi salji hampir kebanyakkan masanya. Ramai yang lebih rela mengambil tiket penerbangan dari menempuhi jalan ini.


8. Lena Highway, Russia

Lena Highway Russia 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Juga dikenali sebagai “Highway from Hell”. Jalan ini terhampar selari dengan sungai Lena. Pada musim dingin, jalan ini adalah sangat licin untuk dilalui, manakala apabila musim panas tiba, ia akan dibanjiri dengan banjir lumpur.

9. Guoliang Tunnel Road, China

Guoliang Tunnel Road China 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Ya, laluan ini terletak didalam gunung sepanjang 200 meter, 5 meter tinggi dan 4 meter lebar. Pemandangan yang cantik memang tidak diragukan tetapi jalan ini tidak akan bertolak ansur terhadap sebarang kecuaian pemandu!


10. Cotopaxi Volcan Road. Ecuador

Cotopaxi Volcan Road 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Jalan ini bukan dibina dengan Tar hitam, tetapi batuan volcanic. Dibina di Cotopaxi, antara tempat gunung berapi paling aktif di dunia. Lebih 50 letusan telah dicatatkan dan ianya masih berterusan.


11. Atlas Mountains Road, Morocco

Atlas Mountains Road Morocco 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Dades Gorge di Morocco (Maghribi) mempunyai pemandangan yang mempersona, tetapi jalan disini sememangnya berbelit-belit seperti ular kena palu!

12. The Way to Fairy Meadows, Pakistan

The Way to Fairy Meadows Pakistan 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Anda akan faham apabila jurupandu mengarahkan anda supaya jangan memandang ke bawah apabila mengetahui kamu seorang yang gayat. Tiada bantuan, tiada pagar penghadang dan tiada harapan!


13. Grimsel Pass, Switzerland

Grimsel Pass Switzerland 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Dengan ketinggian sebatu diatas aras laut, jalan yang curam ini membawa anda merentasi pergunungan swiss diantara lembah Sungai Rhone dan Lembah Haslital. Jalan ini dilengkapi pagar penghadang dan lampu jalan, tetapi ingat, anda diatas jalan yang sangat curam, jangan fikir anda sudah selamat!

14. Road, Sahara Desert

Road Sahara Desert 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Merupakan gurun terbesar dan terkejam di dunia, terletak dibenua Afrika. Jika kereta anda tersangkut didalam pasir, jangan risau, seseorang pasti datang. Luasnya gurun ini hanya 3,629,360 square miles je…he3


15. Halsema Highway, Philippines

Halsema Highway Philippines 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!

Kejadian yang biasa berlaku di laluan yang ‘terpaksa’ dipilih ini adalah gelonsoran tanah, runtuhan batu dan jurang yang menjunam ribuan kaki ke bawah! Kabus yang tebal menggangu jarak penglihatan dan pemanduan. Pemandu bas disini berkata mereka memandu hanya berdasarkan naluri sahaja. whoa!

*apa pendapat anda tentang laluan-laluan ini? sila tinggalkan pendapat anda ye… icon smile 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia!Sumber: 15 Laluan Paling Bahaya Di Dunia! | Paradigma MUKMIN http://akuislam.com/blog/fakta-menarik/15-laluan-paling-bahaya-di-dunia/#ixzz1M3QbxtSu

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...